Dynaamisten järjestelmien simulointia ja juttuja mallinnuksesta
2021-1-15
Innostuin kokeilemaan epidemioiden mallintamista
10 maaliskuuta 2021
Minua on aina kiehtonut dynaamisten ilmiöiden mallintaminen ja niiden hallitseminen mallien avulla, joten en voinut vastustaa kiusausta kokeilla pandemian mallintamista. Koska covid-19 herättää ikäviä fiiliksiä, siirryin vaihtoehtoiseen todellisuuteen, jossa fantasy-21 -niminen virus tarttuu vain luomassani virtuaalitodellisuudessa satunnaisesti töytäileviin aivottomiin olioihin — fantasmeihin. Läheiseni ovat turvassa. Silti kesti kauan, ennen kuin rohkenin lisätä malliini kuoleman, vaikka 'kuolema' ei tee muuta kuin muuttaa näytöllä töytäilevän pienen täplän pieneksi harmaaksi ristiksi.
10 maaliskuuta 2021
Epidemioiden SIR-mallinnusta kehiteltiin jo sata vuotta sitten. Kokeilin sen suuntaista mallinnusta uteliaisuudesta, ohjelmoinnin sormiharjoituksena.
Virtausdynamiikka on aina kiinnostavaa. Laitan pari linkkiä tutkimuksiin, joissa on selvitelty virusten leviämistä aerosolien mukana. Parin metrin turvaetäisyys vie roiskeiden ulottuvilta, mutta aerosolit pirulaiset matkaavat paljon pidemmälle.
27 huhtikuuta 2021
Taidenäyttelyn avajaisissa seinälle heijastettiin video vesiputouksesta, jossa vesi oli korvattu ykkösillä ja nollilla. Taiteilija kertoi pitävänsä tietokonetta monipuolisena 'siveltimenä'. Tulin kertoneeksi hänelle, että ole pitkään haaveillut simulaatiosta, jossa eriväriset maalit virtailevat muodostaen psykedeelisiä kuvioita. Soveltaisin fysiikan lakeja, mutta ottaisin taiteilijan vapauden muutella niitä.
— Sehän on tekemistä vaille valmis, hän sanoi.
Tulkitsin taiteilijan ylistävän ideaani: Onpa jumalaisen omaperäinen idea ja toteutuskin valmiiksi mietitty.
Viikon aherruksen jälkeen aloin arvella taiteilijan vihjanneen, että epämääräisen haaveen ja valmiin teoksen väliin mahtuu paljon epätoivoista puurtamista ja silti lopputulos jää pahasti vajaaksi siitä, mitä on haavehoureissaan sielunsa silmillä nähnyt.
At the opening of an art exhibition, a video of a waterfall was projected on the wall, with water replaced by ones and zeros. The artist said he sees the computer as a versatile ‘brush’. I told him that I had long dreamed of a simulation in which paints of different colors flow, forming psychedelic patterns. I would apply the laws of physics, but with the artist’s freedom to modify them.
That's ready to do, he said.
I thought he praised my idea: Such a divine original idea with implementation already thought out.
After a week of strugling, I understood that the artist had hinted that there is a lot of desperate drilling between a vague fantasy and a finished work, and yet the end result will be far from the dream.
Tammikuussa 2021
Pieni matemaattinen sormiharjoitus. Symbolista ja numeerista laskentaa tietokoneella.
2 lokakuuta 2018
Siltanosturi ei ehkä ole pelinä erityisen jännittävä, mutta sopinee esimerkiksi tutkivasta oppimisesta.
Kesäkuu 2015, talvi 2024
Me - peikkokoulun Python-kerho - teimme pelin, joka auttaa ymmärtämään kraatterimme metsien hakkuun vaikutusta kraatterimme ilmastoon.
Helmikuu 2018
Olen seurannut webissä käytävää keskustelua metsien hakkuista. Ajoittain on tuntunut, että kaikilla ei ole aivan samaa käsitystä metsien kasvusta ja sen vaikutuksesta maapallon ilmastoon. Päätin koodata ajatusmallini/käyttöteoriani Python-koodiksi, että minä ja muut näkisimme, millainen minun ajatusmallini on ja toimiiko se järkevästi.
5 joulukuuta 2018
Muutama sana varsinaisesta ilmastomallinnuksesta ja pari esimerkkiä ilmastodenialistien jutuista selittämään, millä perusteilla leimaan tietynlaiset väitteet huuhaaksi. Tämä juttu jäi vaille viimeistelyä. Lienee raskas lukea, mutta vielä raskaampaa oli yrittää kommentoida selkeästi isoa määrää epäjohdonmukaisia väitteitä.
Elokuu 2020
"Suomalaisprofessoreiden tutkimusraportti toteaa IPCC:n raportin täysin virheelliseksi" toteaa maaseutumedia.
Peittoaako maaseutumedia maailman tiedejulkaisut?
Elokuu 2020
Löysin arkistoistani luonnoksen vastauksestani erääseen ilmastodenialistien facebookissa esittämään väitteeseen. Harmi kyllä, en löytänyt po. viestiketjua, joten tämä kommenttini jää pikkuisen irralliseksi. Toisaalta nuo samat virheellisiksi osoitetut väitteet pomppaavat esiin yhä uudelleen, joten ehkei tämä juttu ihan hukkaan mene.
Elokuu 2020
Lukaisin läpi artikkelin epidemiologisesta mallinnuksesta
toukokuu 2020, (v1: 2020-5-15, v2: 2020-5-17)
En ole ainoa, jonka mielestä olisi syytä lähentää matematiikan, fysiikan ja ohjelmoinnin opetusta. Oma harrastukseni lähtee puhtaasti siitä, mikä minua kiinnostaa ja se on toisinaan kaukana ainakin kouluopetuksen realiteeteista. Laitan tähän linkkejä sitä mukaa, kun tulee vastaan muiden harrastajien sivuja.
Tammikuu 2021