Pääsivulle

Newtonin kerrotaan kehittäneen vuoden pituisen ruttokaranteenin aikana differentiaali- ja integraalilaskennan, vetovoimalait ja paljon muuta. Tekee mieli kertoa, että koronakaranteenini aikana kirjoitin kirjan tapaisen huviksi ja hyödyksi koronarajoitusten alla eläville. Koronan ensimmäiseen aaltoon en ehtinyt mukaan, mutta toinenhan tulee jo syksyllä.

Todellisuudessa olen harrastanut kirjoittamista yhtä tavoitteellisesti kuin harrastelijat pelaavat golfia. Joka vuosi olen kirjoittanut muutaman päivän, viikon tai kuukauden. Tässä kirjassa on aineksia vuosien takaisista kirjoitusharjoituksista, joista vähitellen kehkeytyi kirjan tapainen. Jonain vuonna olen harjoitellut jämäkän sanoman välittämistä. Seuraavana vuonna todennut sen tyhmäksi. Olen keksinyt tarinalle vaihtelevia teemoja ja johtoajatuksia. Enää en niitä muista enkä tarinastakaan löydä. Tämä siis lienee 'kerroksellinen' tarina.

Viikunakeidas

Kansi

Teollisen Kukoistuksen Kauden päätti ilmastokatastrofi, jonka aiheuttamasta Sekasorron Kaudesta selvisivät vain pienet ihmisryhmät, jotka onnistuivat piiloutumaan syrjäisiin vaikeakulkuisiin paikkoihin – vuorille, kaukaisille merien saarille, autiomaiden keskelle säilyneille keitaille, – –. Sekasorron Kautta seuranneella pitkällä Sinnittelyn Kaudella näihin sanctumeihin paenneista kehittyi eristäytyneitä heimoyhteisöjä.

Onnekkaimmat heimoista löysivät sanctumilleen niin suotuisan ympäristön, että elossapysyttelyn lisäksi heille jäi aikaa ja voimia kehittää tieteitä, taiteita ja tekniikkaa. Utelias kaiken tutkiminen vei heidät Teollisen Kukoistuksen Kaudelta säilyneiden arkistojen jäljille. Elpymisen Kausi alkoi.


Sähkökirja epub-muodossa

Tässä kirjani useimmille sähkökirjan lukijoille sopivassa epub-muodossa: Viikunakeidas.epub

Oikeat kirjailijat eivät kuulemma tarvitse typografisia keinoja korostaakseen viestiään. Koska en ole oikea kirjailija, turvauduin monenlaisiin typografisiin keinoihin. Harmi kyllä, vain harva sähkökirjan lukija noudattaa standardia niin hyvin, että kykenisi kaikki tehokeinoni toistamaan. Alla joitakin suht hyvin toimivia.


Android

Reasily
Android-puhelimella kirjani lukemiseen sopii esimerkiksi Reasily, joka vaikuttaa noudattavan stadardin vaatimuksia ihan oletusarvoillaan.
Moon+Reader

Moon+Readerissä on hienoa suomenkielinen tavutus. Joidenkin päivitysten jälkeen Moon+Reader on oikutellut, mutta viime aikoina se on toiminut riittävän hyvin.

Jos näet vaalealla taustalla vaaleita kirjaimia, valitse "visual options"-valikosta taustaväriksi musta ja fontille vaikka joku keväisen vihreä sävy.

Valitse "miscellaneous"- asetuksista "use embedded fonts in book" Älä valitse disable CSS styles. ( CSS styles tarkoittaa tekemiäni muotoiluasetuksia. )

Muita Android-laitteilla toimivia lukijoita
Muitakin jokseenkin toimivia olen löytänyt. Jos sinulla on suosikki, kokeile toki sitä.

Apple

iPadissa apit KyBook 3, Bluefire Reader ja PocketBook näyttivät kirjani suht mukavasti. Muitakin toimivia lienee. (En tunne Applen tuotteita kovin hyvin)


Kindle

Kirjani kindlen ymmärtämässä azw3-muodossa ilman väritehosteita: Viikunakeidas.azw3 . Oma Kindleni on ollut vuosikaudet eläkkeellä, joten en tarkkaan muista, miten tämä tehdään, mutta ladattuasi kirjan tietokoneellesi, saanet se ladattua Kindleen usb-kaapelin kautta. Kirjan voi myös lähettää Kindleen: sendtokindle

( e-pub formaatissa olevan kirjan saat itsekin käännettyä kindlen hyväksymään muotoon kindle previewer ohjelmalla .)


MOBI

Jotkut sähkökirjan lukulaitteet tykkäävät MOBI-formaatista Viikunakeidas.mobi . Tätä en valitettavasti päässyt testaamaan.


Mustavalkoinen hätävara

Kirja sähkökirjan lukijoille sopivassa epub-muodossa ilman väritehosteita: Viikunakeidasbw.epub


Kirja html-muodossa

Sisällysluettelo


Kirja pdf-muodossa

Periaatteessa olen sitä mieltä, että pdf pitäisi kieltää, mutta sorruinpa kirjani vielä pdf-muotoonkin vääntämään: Viikunakeidas.pdf


Miltä kirjan pitäisi näyttää

Useimmat sähkökirjan lukuohjelmat ja -laitteet eivät noudata standardia täydellisesti. Jotkut jopa vääntävät e-kirjan väkisin oman mielensä mukaiseksi. Se ei haittaa, jos juttua on kiva lukea, mutta laitan kuitenkin tähän näytteen siitä, mitä kaikkea tavoittelin.

Joissain lukijoissa on mahdollisuus valita, käytetäänkö kirjan julkaisijan vai e-kirjan lukijan omia muotoiluja. Jotkut sovellukset antavat valita, käytetäänkö CSS-määrityksiä. Ne tarkoittavat kirjan julkaisijan, eli minun asetuksiani.

Kappaleiden välin haluan näyttää ylläolevalta. Pikkuisen tavallista isompi riviväli ja uusi kappale sisennettynä. (Oikeissa kirjoissa ei kuulemma sovi käyttää tuota pientä väliä.)

Käytän myös ylläolevan kaltaista 'scene break'iä. Kuin aloitettaisiin uusi näytös.

🌴 🌴 🌴 🌴 🌴

Palmut, vielä isompi hyppy aiheesta toiseen.

Minusta on mukava käyttää eri fontteja ja värejä erottelemaan erityyppisiä tekstin osia. (Oikeat kirjailijat kuulemma osaavat tekstillään kertoa lukijoille sen, mihin minä tarvitsen eri fontteja, värejä ja muita temppuja. )

Taruista haaveisiin, haaveista totta

Yli Kolme sataa vuotta sitten moni historioitsija tiesi, että teollisen kukoistuksen kaudella kaikki matkustivat lentokoneilla. Moni tavallinenkin ihminen oli kuullut lentokoneista, mutta piti niitä muinaisten tarujen rekvisiittana. Kukaan ei uskonut, että ihmisillä vielä joskus olisi liitokopterin kaltaisia lentolaitteita.

Teollisen kukoistuksen alkaessa romahtaa monet viralliset ja epäviralliset tahot eri puolilla maailmaa arkistoivat tietoa sen ajan elämästä, tieteistä, taiteista ja tekniikasta. Tietoa tallennettiin monenlaisille tietoteknisille muistilaitteille, paperille, mikrofilmille, – –. Sen lisäksi säilöttiin tietokoneita ja tietojen lukemiseen tarvittavia laitteita sekä poljettavia generaattoreita, aurinkopaneeleja ja tuuliroottoreita niiden tarvitseman sähkön tuottamiseen. Moni arkisto tuhoutui, mutta silti vieläkin löytyy uusia tietokätköjä.

🌴 🌴 🌴 🌴 🌴

Kelle kunnia?

My-Linh:

— Entisajan Yalawalla kaikki opittu olisi pidetty toisilta salassa ja kilpailtu siitä, kuka saa kunnian parhaan viljelymenetelmän keksimisestä.

🌴 🌴 🌴 🌴 🌴

Thuan ehdotti, että äänestettäisiin, mitä leirillä tehdään. Looane pyysi Thuania selittämään, mitä tämä tarkoittaa äänestämisellä: ”Varmuuden vuoksi, että kaikki ymmärrämme samalla tavalla, mitä olemme tekemässä. Tevarulla ei ole tapana äänestää.”

Looane oli ilmeisesti jakanut videopalaverimme koko kylätalon nähtäväksi ja kuultavaksi, koska Looanen ympäriltä kuului kova pulina Thuanin selittäessä, miten äänestetään. Tevarulla kaikki on yhteistä eikä mikään ole luottamuksellista.

Thuanin lopetettua esityksensä Tevarulta ryöpsähti kysymyksiä: "Mistä tulevat vaihtoehdot, joista äänestetään?" "Entä jos kaikki vaihtoehdot ovat tyhmiä?"

Pääsivulle